12 Dec
12Dec

Свято Андрія вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається ще з часів Русі 13 грудня.Напередодні цього величного свята, учні 8А класу відтворили вечорниці і розповіли про традиції наших предків. З давніх давен дівчата в ніч перед святом Андрія збирались разом та ворожили на судженого.
Сьогодні дівчата 8А класу розповіли нам про різноманітні ворожіння, а саме: зі свічками, варениками, дзеркалом, взуттям... До прикладу, одне з ворожінь із взуттям: потрібно кожній із дівчат зняти один чобіток, покрутитись навколо себе, промовляючи такі слова: "Святий Андрію, святий Андрію, На тебе єдиного маю надію. Скажи мені нині, дорогий Андрію, Звідки я маю чекати надію."І кинути, чий чобіток буде перший, та і перша вийде заміж.
Хлопці також показали свою майстерність співаючи пісні, прославляючи калиту. (Калита-це обрядовий корж, що готується на свято Андрія)
Отже, старовинні звичаї — скарб українського народу та культури. Це наша генетична пам’ять, яку ми мусимо зберегти та передати своїм нащадкам, щоб не перервався зв’язок поколінь.
✏️Автор: Марія Луканюк


Коментарі
* Електронний лист не публікується на веб-сайті.