ДІЯЛЬНІСТЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ
«Як подолати булінг?»
Учениці Хімчинського ліцею «Інтелект», Лаврук В. 7-А, Юрійчук К. 8-А та Оленюк І. 9-А, взяли участь в обласному конкурсі малюнків на тему: «Як подолати булінг?», де мали можливість висловити свої почуття та ідеї через мистецтво щодо подолання булінгу. 
🥰☀️Конкурс малюнків відбувається в межах ініціативи “Стоп булінг”, яку організовує ГО "СТАН". СТАН \ STAN
Ініціатива “Стоп булінг” реалізується за підтримки Освітнього Дому прав людини - Чернігів, Human Rights House Foundation та проєкту ESU.

Щиро вдячна  Асоціація Молодіжних працівників України - АМПУ за можливість успішно пройти курс «Основи молодіжної роботи» в рамках проєкту «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання, за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Уряду Японії. 
Особлива подяка нашим тренерам, а саме: Блажевській Євгенії та Сіпєєву Віктору за доступність викладу інформації та професіоналізм. 
Молодь - рушійна сила. Атрибут молоді - цінність. (Ернест Хемінгуей) 
Розвиваємось задля нашого майбутнього☀️❤️

"Ми обираємо – нас вибирають"

Кожна людина хоча б раз в житті обирала собі професію. Щоб прийняти правильне рішення, необхідно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості не слід забувати й про потреби ринку праці. Обираючи професію, уникай помилок, які можуть зробити цей вибір невдалим. 

Сьогодні, 5 квітня, працівниками психологічної служби була проведена консалтингова зустріч із одинадцятикласниками, де учні отримали консультації з питань профорієнтації та психологічної готовності до НМТ 2024. 


Правильний вибір професії - це впевнений крок у майбутнє!

2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму (World Autism Awareness Day), встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року.

Резолюція прийнята з метою привернення світової уваги до дітей та дорослих, які живуть з аутизмом. Є також надія розширити світові знання про аутизм і надати населенню інформацію про те, наскільки важливо діагностувати аутизм якомога раніше.

В Україні цього дня щорічно проходять акції "Вдягни блакитне", а у світі "Підсвити блакитним" на знак підтримки людей з аутизмом і з метою привернення уваги до існуючих в суспільстві проблем, з якими щодня стикаються люди з аутизмом та їхні близькі.

🌏 Згідно даних ООН, більш ніж 60 мільйонів осіб у світі живуть з діагнозом «аутизм».Слово «аутизм» походить від грецького autos – «сам», а аутизм означає «занурення у себе».Аутизм почали виокремлювати лише наприкінці 30-х років ХХ століття.
🇺🇦 За статистичними даними Національної служби здоров’я України станом на жовтень 2023 року в країні зареєстровано 20 936 дітей (до 18 років), які мають розлад аутистичного спектра (РАС).

#ЦентрФлоренс #аутизм #ПрограмаКенгуру #2квітня #ПоширенняІнформації #ВдягниБлакитне


Не щастя робить нас вдячними, а вдячність щасливими😇.
🙏 Дякую #Ridni та #Nazarevich_ART_com за круті матеріали для роботи за методикою
 "Терапевтичний їжачок" 🦔, особлива подяка Іванна Гриців та Леся Гоголь за знання та професіоналізм.
💙💛Разом до перемоги! 

З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ ЩАСТЯ!🥰
                 💐💐💐
Іде війна, а я про щастя мрію.
Про мир, красу і людяність, тепло.
Словами добрими я землю всю засію.
Щоб в душах сонечко цвіло.
                💐💐💐
Дбаючи про щастя інших, ми знаходимо своє власне. Бережіть, цінуйте і радійте кожній миті життя!💐
Тетяна Оленюк, соціальний педагог

https://fb.watch/qXU83g5Gtj/



Фахівці психологічної служби Хімчинського ліцею "Інтелект"   Світлана УДУДЯК та Тетяна  ОЛЕНЮК  взяли участь у онлайн- презентації інформаційно- ресурсного хабу " HOPE  network"- платформи професійного розвитку, підтримки та посилення спроможності психологів.
Ресурсний хаб є напрацюванням проєкту "HOPE: Допомога в подоланні", який реалізувався протягом 2023-2024 років ГО " Агенція Розвитку проєктних ініціатив" спільно з Вищою  психологічною школою Берліну, ГО " Всеукраїнська асоціація практикуюсих психологів", ГО " Інститут Миру і Порозуміння", Українським науково-методичним центром практичної психології та соціальної роботи НАПН України.
   Під час заходу ми дізналися про інноваційні матеріали, інструменти та техніки при  роботі  з травмою, укріплення резильєнтності та стресостійкості у дорослих та дітей.
🇺🇦🇩🇪Методичні матеріали було розроблено ГО "Агенція Розвитку Проєктних Ініціатив" в рамках виконання українсько-німецького проєкту «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні», який імплементується компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини.
🥰 В майбутньому надіємось на тісну співпрацю та участь в навчальних тренінгах щодо реалізації  даного проєкту








Працівники психологічної служби Хімчинського ліцею «Інтелект» Удудяк С.І. та Оленюк Т.Я. взяли участь в тренінговій програмі «БАТЬКІВСТВО БЕЗ СТРЕСУ: РОЗВИТОК ВИХОВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ БАТЬКІВ ТА ОСІБ, ЯКІ ЇХ ЗАМІНЮЮТЬ, У ЧАСИ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ», що реалізується в межах проєкту «ПОРУЧ» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер».
📌Метою даної програми є: 
✏️поліпшення стосунків між батьками й дітьми шляхом розвитку та підтримання навичок позитивного батьківства; 
✏️формування навичок розпізнавання стресових реакцій дітей та ознайомлення із способами якнайкращого реагування на них; 
✏️надання першої психологічної допомоги, а також сприяння розвитку стресостійкості батьків та осіб, які їх замінюють.
🥰Хочемо висловити слова щирої подяки нашим тренерам, а саме: Полонській Інні та Александровій Наталії за отриманий багаж знань та кейси для подальшої роботи.









#Ти_як?

#ментальнездоровя

Ментальне здоров'я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

 У метою реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», в Хімчинському ліцеї відбулося заняття із соціальним педагогом Оленюк Т.Я., де учні виготовили lap book “Ментальне здоров’я: як подбати про себе?»

У середу, 28 лютого,  в Рожнівській громаді відбувся  семінар  на тему  "Національно-патріотичне виховання: формування свідомого громадянина", за участі заступників директора з виховної роботи, педагогів- організаторів, асистентів учителів та фахівців психологічної  служби, який провели педагоги Хімчинського ліцею "Інтелект", заступник з виховної роботи Підлетейчук Віра Михайлівна та педагог - організатор Том'юк Марія Василівна.
  В ході виїзного  засідання учасники  мали змогу здійснити  екскурсію музеями:   Криївки - Музею УПА   та  Музею кінофільму  "Олекса Довбуш",  які знаходяться у селищі Верховина.
 Відвідуючи   пам'ятки  рідної культури, учасники семінару поринули у  глибокі  роздуми  про значимість патріотизму та історії нашої країни , адже,  Криївка-музей УПА- це відновлена історична пам'ятка повстанській боротьбі в Україні!
 Інформація, яку отримали від місцевого провідника пана Маківничука Івана Михайловича, була надзвичайно цікавою та змістовною. Сподіваємось, що отримані знання сприятимуть поширенню та  підвищенню національної свідомості та патріотичного духу серед молоді. Дякуємо всім, хто долучився до цього важливого заходу!
Дякуємо за сприяння у проведенні семінару відповідальним за виховну роботу В. М. Підлетейчук та М..В. Том'юк
Автор: Віра Підлетейчук, заступник директора з виховної роботи
Відео: Тетяна  Оленюк, соціальний педагог
Голова ПМК національно-патріотичного виховання, педагогіки та психології С.І. Удудяк.

Заняття за методикою "Терапевтичний їжачок"

Сoffee-art

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ ПСИХОЛОГІЇ
   Добіг кінця Тиждень психології в Хімчинському ліцеї " Інтелект", який проходив з 19 по 23 лютого під девізом "Хай небо буде мирним, а життя - щасливим!" 
    В рамках Тижня було проведено ряд заходів:
1️⃣ Психолого-педагонічний семінар для педагогів "Психологічна кав'ярня. Coffee att. Техніка малювання кавою', який провели для своїх колег практичний психолог Світлана Удудяк та соціальний педагог Тетяна Оленюк;
2️⃣ Учасники студії журналістики підготували відео-інтерв'ю з вчителями та учнями  щодо відновлення емоційного ресурсу;
3️⃣ Медичний лекторій для учнів 8-их класів провела медична сестра ліцею Марія Луканюк;
4️⃣ Цікавим та інформативним був квест для учнів 7-их класів " Welcome in Ukraine", проведений класним керівником  Вірою Федчук;
5️⃣ З великим задоволенням працювали учні 1-их та 4-их класів на заняттях "Терапевтичний їжачок", проведені фахівцями психологічної служби Т.Оленюк та С.Удудяк;
6️⃣ Переможцями конкурсу "Кращий знавець психології" стали учениці 8-А класу Медведчук Анастасія та 9-Акласу     Семчишин Вероніка;
Всі учні ліцею мали можливість відвідати  виставку - анонс психологічної літератури,  зробити екскурсію по карті психології та ознайомитися з психологічним гороскопом " Зірки про учнів'.

Варто знати!


Впродовж двох тижнів фахівці психологічної служби Хімчинського ліцею "Інтелект" Світлана Удудяк та Тетяна Оленюк,  в своєму ліцеї брали участь в реалізації проєкту  "Підсилення спроможності громад задля благополуччя дітей",який реалізовується благодійним фондом «Рідні» та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 
    На даний час,  в  проєкті взяли участь 20 учнів нашого ліцею, з якими проведено індивідуальні заняття за авторською методикою Вікторіїї Назаревич " Терапевтичний їжачок"🦔
    Учні з радістю працювали з розмальовками, обговорювали терапевтичні казки, складали історії з артбуку.
     Діти виконували завдання з цікавістю,  захоплююче, адже "чудо-їжачки" принесли їм радісні хвилини релаксації та відпочинку.
P.S.Отож, перший етап проєкту пройдено!


« Хто наважується навчати , ніколи не повинен перестати вчитися» 📝
              Джон Коттон Дана
📌22 січня відбулося навчання для психологів та соціальних педагогів  закладів освіти  територіальних громад  Косівського району в рамках проєкту "Посилення спроможності громад задля благополуччя дітей".
📌Фахівці психологічної служби  опановували авторську методику Вікторії Назаревич "Терапевтичний їжачок " – з метою подальшого застосування у роботі з дітьми, підлітками та дорослими з метою формування стратегії поведінки в стресових ситуаціях. 
♥️♥️ Щиро дякуємо організаторам чудового заходу та тренерам Іванна Гриців та Леся Гоголь за мега крутий тренінг.
Результат перевершив наші очікування. 
Окрема подяка Вікторії Федорчук за запрошення взяти участь у навчанні. Приємно було попрацювати в колі професіоналів. 
Дякуюємо  за чудовий день!!!💙💛
📝Проєкт "Посилення спроможності громад задля благополуччя дітей" реалізується Благодійним фондом «Рідні» та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки американського народу через агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і народу Японії.

8 грудня педагоги Хімчинського лііцею стали учасниками заходу з інформаційної безпеки, який проходив у м.Івано-Франківськ за сприяння організації SAVE THE CHILDREN


‼Торгівля людьми‼🙍‍♀️🙍‍♂️– нагальна проблема сьогодення. ☝️Це одна з форм порушення прав людини в сучасному світі. Будь-яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу👋🕰 
В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насилля» 🤝відбувся інформаційний дайджест, на якому учні ознайомились з проблемами торгівлі людьми та шляхами уникнення подібних ситуацій, виробили власний алгоритм дій, який відтворили у персональних презентаціях☝️‼ 👦👧
Пропоную для перегляду інформаційний буклет 32697.pdf

На базі Кобаківського ліцею відбулось засідання ПМК фахівців психологічної служби Рожнівської ТГ. Своїм досвідом роботи  щодо поповнення емоційних ресурсів ділилися практичний психолог  ліцею Голобродська С.В. та соціальний педагог Сенежук З.В. на тренінгу  " Як знайти емоційний ресурс під час війни". Присутні мали можливість попрацювати з арт-терапевтичними  техніками, з техніками візуалізації,  а також з метафоричними картами. Окремими практичними вправами поділилася Зоя Володимирівна, яка пройшла навчання за проєктом" Tеrre des hommes".
    Щиро дякую фахівцям психологічної служби  Кобаківського ліцею за змістовно підготовлений    тренінг, цікаво  та ефективно проведений час та відновлення емоційного ресурсу.
Голова ПМК, відповідальна за психологічну службу Рожнівської ТГ, практичний психолог Світлана Удудяк


В  Хімчинському ліцеї "Інтелект", сьогодні  проведено вже традиційний психолого-педагогічний консиліум 'Адаптація п'ятикласників до навчання в  школі ll ступеня". На основі   результатів моніторингових досліджень практичним психологом С. Удудяк та соціальним педагогом Т. Оленюк  педагогам  надано інформацію щодо психологічних особливостей школярів, ознайомлено  з рівнем адаптації, з емоційно-ціннісним ставленням школярів до предметів, з соціометричним  дослідженням класних колективів. 
     Класні керівники  та вчителі- предметники обговорили труднощі, з якими стикнулися в адаптаційний період.  
      М. Луканюк, медична сестра ліцею,  звернула увагу на стан здоров'я окремих здобувачів освіти, а бібліотекар
 Ю. Атаманюк ділилася читацькими інтересами п'ятикласників.  Заступник директора з навчально-виховної  роботи Н. Злочанська зазначила, що успішній адаптації учнів 5-их класів до навчання в основній школі сприятиме цілеспрямована координація дій учителів, їхній професіоналізм  та
 досвідченість.
        Психолого- педагогічний консиліум -  ефективна організаційна форма методичної  роботи, яка допомагає педагогам проаналізувати проблеми, з якими учні стикаються в адаптаційний період та виробити шляхи їх подолання. Як результат, педагогами розроблено ряд методичних рекомендацій щодо подальшої роботи з п'ятикласниками

"ЧАЙ З АРОМАТОМ ТОЛЕРАНТНОСТІ",- під такою назвою сьогодні для своїх однокласників провели заняття медіатори учнівського врядування КАТЕРИНЯК СТАС та РОМАНЮК ВІРА, учні 8-А класу,  під керівництвом координатора  Світлани Удудяк.практичного психолога Хімчинського ліцею.
     Під час чаювання, восьмикласники глибше проаналізували поняття " толерантність", обговорили, як толерантно поводити себе в різних життєвих ситуаціях, визначили характеристики та якості толерантної особистості.
   Учні весело, цікаво та ефективно провели  час.
  Особлива шира подяка соціальному педагогу Т.Я. Оленюк та педагогу-організатору  М.В. Том'юк, які долучилися до організації та взяли активну участь у занятті.
        Координатор Міністерства медіації, практичний психолог ліцею СВІТЛАНА УДУДЯК


🙌«Добро породжує добро. Чи не так?» - під такою назвою був проведений аукціон думок для учнів 6-Б класу, присвячений Всесвітньому дню доброти.
  🙌Доброта - це сила, яка здатна змінити світ. Вона може зробити людей щасливішими, покращити їхнє самопочуття, створити відчуття взаєморозуміння та солідарності.
❤️День доброти – чудова можливість знайти час на хороші вчинки.
❤️Подаруй щастя тим, кого любиш! Роби добро!

" В ГАРМОНІЇ З СОБОЮ", - під такою назвою проведено урок для  учнів 7-их класів Хімчинського ліцею "Інтелект', присвячений Всесвітньому дню психічного (ментального) здоров'я. Оскільки, складовими здоров'я є фізичне, психічне та соціальне благополуччя людини, то і ведучими  такого бінарного уроку були  фахівці психологічної служби ліцею  - практичний психолог С. Удудяк, соціальний педагог Т. Оленюк  та медична сестра  М. Луканюк. Учні мали можливість переглянути презентацію з профілактики та збереженню  психічного здоров'я , ознайомитись з психосоматикою неврозу, видами арт - терапії, які займають особливе місце для відновлення емоційного інтелекту.
   Найбільш цікавою була практична частина, де семикласники опанували один із видів графічного методу - НЕЙРОГРАФІКУ,  яка з'єднує нас з глибинами свідомості, дає можливість відчути свій внутрішній голос.
   А на завершення,   учні отримали
 " тренажер з психології" з вправами та техніками для покращення самопочуття

ТИЖДЕНЬ ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ
Фахівці психологічної служби Хімчинського ліцею"Інтелект", практичний психолог С. Удудяк та соціальний педагог Т. Оленюк, взяли активну участь у проведенні Тижня протидії булінгу в освітньому закладі. В рамках Тижня було проведено годину психолога "Скажімо булінгу "НІ!", де учні 6-А класу виготовили Lap book та розмістили  в інформаційному куточку для всіх учасників освітнього процесу. З учнями 4-их класів долучилися та провели антибулінговий урок від громадської організації "НЕ ЦЬКУЙ!" Школярі отримали корисну інформацію, спрямовану на запобігання булінгу, переглянули повчальні відеоролики та взяли участь в їх обговоренні. Найцікавішим та приємним моментом уроку була практична вправа " Комплімент".
   З учнями середньої ланки проведено діагностичне опитування щодо виявлення проявів  булінгу в освітньому середовищі. Ну а наші п'ятикласники мали можливість дослідити та проаналізувати свої життєві цінності.

ІV антибулінговий урок від ГО «НЕ ЦЬКУЙ!» #Антибулінговий_урок_2023 #Не_цькуй #Ні_цькуванню 



Нас здружив Terre des hommes - Україна ❤️❤️

Щиро дякую тренерам проєкту "SMIІЕ"– Підтримка дітей, молоді та їхніх сімей під час кризової ситуації в Україні, що реалізується за участю та фінансовим сприянням Центру кризи та підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції France Diplomatie за набуті знання та цікаві заняття.

В цьому навчальному році в Хімчинському ліцеї  "Інтелект" стартує проєкт "SMIlE"– Підтримка дітей, молоді та їхніх сімей під час кризової ситуації в Україні, що реалізується за участю та фінансовим сприянням Центру кризи та підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції France Diplomatie.

     Координаторами впровадження проєкту в нашому закладі є працівники психологічної служби - Світлана Удудяк та Наталія Бойчук-Дульгер. З метою успішної реалізації проєкту, 24 та 25 жовтня, педагоги пройшли навчання в місті ІВано-Франківськ, взявши участь в тренінгу з підготовки спеціалістів з використання психосоціальних  ігор за методологією "Рух. Ігри. Спорт".

✏️Автор: Світлана Удудяк

У межах методичної декати, для педагогів Хімчинського ліцею, проведено психолого-педагогічний семінар " Перша психологічна допомога в кризових ситуаціях. Алгоритм дій"

"СМІЄМОСЯ , БІГАЄМО, РУХАЄМОСЯ!!" Під такою назвою сьогодні  для учнів 5-их класів нашого ліцею проведено перші тренінгові заняття в рамках проєкту "Рух, ігри та спорт у психосоціальному розвитку дітей"

    На тренінгах відпрацьовано з учнями ігри, які допомагають розвивати психосоціальні якості.

   Ігри, є складовою частиною світу дітей і необхідністю їхнього фізичного та  психічного розвитку. Ігри,  є цінним інструментом в керуванні емоціями. Тому, всі запропоновані ігри, були спрямовані на розвиток тіла та почуттів.

   П'ятикласники були активними, весело та приємно провели час.

МОЛОДЦІ!!!!

22 лютого, відбувся онлайн семінар фахівців психологічноії служби Рожнівськоі територіальноі громади. Ознайомлення з АІС "Я-психолог" , як однією з авторизованих інформаційних систем-актуальною була тема нинішнього  засідання. Учасники семінару дізналися, як правильно заповнювати  звітну аналітичну довідку в даній  системі, зупинилися на обговоренні звернень учасників освітнього процесу до працівників психологічноі служби, обмінялися досвідом роботи  в умовах воєнного часу.

 Дякую всім учасникам семінару за плідну працю, активність та ефективно проведений час.

Відповідальна за психологічну службу, голова  предметно- методичної комісії національно-патріотичного виховання, педагогіки та психології СВІТЛАНА УДУДЯК